Poskytovatelé internetu v Průhonicích byli terčem kybernetického útoku

Poskytovatelé internetu v Průhonicku Giganet a další byli ve středu 25.9. terčem rozsáhlého kybernetického útoku. Firmám se podařilo útok zvládnout, aniž by zákazníci pocítili změnu. Přetiskujeme informaci od společnosti Giganet:




"dnes ve večerních hodinách jsme se stali terčem kybernetického útoku, který byl systematicky veden na několik poskytovatelů internetu a internetových operátorů. Již v 17:00 byl napaden velký hostingový operátor VSHosting, jehož vyjádření k celé problematice přikládáme níže.

Vzniklou situaci jsme začali okamžitě řešit, nicméně vzhledem k velkému rozsahu útoku trvalo jeho potlačení delší dobu.

Ve spolupráci s ostatními operátory se snažíme těmto útokům předcházet, ale bohužel vzhledem k neustále masivnějším a sofistikovanějším útokům, je těžké se na ně připravit. I přes rozsáhlost dneš ního útoku se nám podařilo problém odstranit relativně rychle.

Tým GIGANET.cz"

---------------------------------

Vážení klienti,

dnes od 17:00 do 17:14 byl na několik desítek našich klientů veden dosud největší internetový útok v historii Českého Internetu v objemu 80Gbps. Pro srovnání se jednalo o objem jako 50% datového provozu celé České republiky a stejně provozu jako je na Slovensku.


Nyní náš tým vymýšlí a následně realizuje opatření, kter á budou odolní i vůči takovýmto útokům, které se ještě nikde neobjevily a zasáhly nás jako první. Masivní útoky i když v menším meřítku se celosvětově objeví násobně více než dříve. I z toho důvodu NIX.CZ svolal pracovní skupinu, kde se tyto věci řešily a vymýšlí se společná stragie, jak těmto situacím čelit (více informací: http://nix.cz/cz/news/73).

Reálně totiž takovýto útok zajistí výpadek jakéhokoliv operátora. Některá z opatření, které se navrhovaly v rámc i společné stragie, realizuje VSHosting již nyní ve spolupráce s globálními TIER1 operátory, které nám zajišťují transitní zahraniční páteřní konektivitu.

Celá tato situace je bohužel nový trend v Internetu. Před cca půl rokem by l podobný útok, ale v cca 10-15x menším objemu realizován např. vůči Seznam.cz a dalším (http://zpravy.e15.cz/byznys/technologie-a-media/hackerske-utoky-pokracuji-dnes-byl-tercem-seznam-cz-962423). I tehdy na nás byly vedeny útoky, ale naše síť je oproti těm konkurenčním připravena na útoky velkými objemy dat, ale ne na obří útoky, jako byl ten dnešní.

Nyní útočníci násobně zvětšili útoky a je na to nutné opět reagovat a vzhledem k objemům, které útoky mají, je nutné vše realizovat v kooperaci s nadnárodními operátory, ostatními operátory v českém Internetu (v NIX.CZ) atd. Některá opatření budeme ještě v řádu příštích hodin realizovat dříve ve spolupráci s globálními nadnárodními operátory.

Jako pozitivní zprávu lze brát fakt, že budeme na útoky tohoto typu oproti všem konkurentům (i zahraničním) připraveni a že i dnešní situaci se nám podařilo vyřešit relativně rychle, ač se jednalo o naprosto novou situaci, se kterou se ještě nikdo nesetkal."

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prostor pro Váš názor / reakci.