Středočeský kraj napadl záměr vybudovat letiště ve Vodochodech

Není mnoho věcí, za které je možné pochválit Středočeský kraj - kraj, který je nejzadluženějším krajem v České republice. Minimálně jedna věc však k pochvale je:



Středočeský kraj napadl záměr vybudovat letiště ve Vodochodech. Blíže zde.
Proč stavět nové letiště, když je možné rozšířit letiště v Ruzyni? Nedává to smysl z hlediska územního plánování, dopravního, ekologického. Zdá se, že benefit je jediný: zhodnocení pozemků investora (firma Penta) na úkor územního rozvoje.
Okolní obce si stěžují nejen na hluk (letadla mají v této hustě obydlené části Středočeského kraje ve dne v noci startovat každých deset minut), ale i na problémy s návaznou dopravou, na kterou okolní infrastruktura ve Vodochodech není připravena.
Na republikové úrovni se ovšem investorovi, firmě Penta, daří záměr prosazovat, jak dokládá následující článek: MZP dalo zelenou letišti Penta. Každá stavba letiště má obrovský negativní impakt na životní prostředí. Samozřejmě je pro životní prostředí lepší, pokud nedojde ke stavbě nového letiště, nýbrž k rozšíření stávajícího. Doufejme, že zvítězí zdravý rozum.

Další informace
Reportáž ČT o uvažovaném letišti ve Vodochodech můžete zhlédnout zde.
EIA dokument  k letišti Vodochody si můžete přečíst zde.
Stránky iniciativy, která se problematice letiště Vodochody věnuje, viz zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prostor pro Váš názor / reakci.